d=10cm
oblicz boki kwadratu
oblicz bnoki kwadratu
- Morusek
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 29 razy
oblicz bnoki kwadratu
\(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\) ,bo jest taki wzór na przekątną kwadratu że \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) , gdzie a - bok kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
oblicz bnoki kwadratu
bnoki kwadratu - co to takiego? Jeśli chodziło ci o boki i o to, że d to przekątna, to:
oznaczmy bok kwadratu przez x.
Z twierdzenia pitarorasa: \(\displaystyle{ 2*x^{2}=d^{2}=10*10=100, \Leftrightarrow x^{2}= \frac{100}{2} =50}\). 50=25*2, więc \(\displaystyle{ \sqrt{50}= \sqrt{25} * \sqrt{2}=5 \sqrt{2}=x}\).
I tyle.
oznaczmy bok kwadratu przez x.
Z twierdzenia pitarorasa: \(\displaystyle{ 2*x^{2}=d^{2}=10*10=100, \Leftrightarrow x^{2}= \frac{100}{2} =50}\). 50=25*2, więc \(\displaystyle{ \sqrt{50}= \sqrt{25} * \sqrt{2}=5 \sqrt{2}=x}\).
I tyle.