Długości podstaw trapezu mają się do siebie jak 5:2 a ich róznica wynosi 9cm. Oblicz długość odcinka łaczącego ramiona tego trapezu
prosze o rozwiązanie
Długości podstaw trapezu...
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Długości podstaw trapezu...
chodzi o odcinek łączący środki ramion? jeśli tak to odcinek ten ma długość równą średniej arytmetycznej długości podstaw (szczegóły tutaj 106591.htm )bart3k pisze:Oblicz długość odcinka łaczącego ramiona tego trapezu
Liczymy podstawy:
\(\displaystyle{ 5a-2a=9}\)
\(\displaystyle{ 3a=9}\)
\(\displaystyle{ a=3}\)
zatem podstawy mają długość 6 i 15 cm, szukany odcinek \(\displaystyle{ \frac{6+15}{2}=10,5cm}\)-- 8 lutego 2009, 11:22 --można też tak zapisać:
\(\displaystyle{ \frac{a+9}{a}= \frac{5}{2}}\)
\(\displaystyle{ 2a+18=5a}\)
\(\displaystyle{ 3a=18}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)
\(\displaystyle{ a+9=15}\)
czyli podstawy mają długość 6 i 15 cm