W trapezie ABCD poprowadzono z wierzchołka D prostą DE równoległą do ramienia CB (\(\displaystyle{ E \in AB}\)). Obwód trójkąta AED wynosi 80cm, długość odcinka EB wynosi 30cm. Oblicz obwód trapezu
Prosze o pomoc w rozwiązanou tego zadania
W trapezie ABCD poprowadzono...
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
W trapezie ABCD poprowadzono...
po poprowadzeniu tej prostej równoległej otrzymano trójką i równoległobok. czyli bok DE jest równy BC i EB \(\displaystyle{ =}\)CD
czyli 80\(\displaystyle{ +}\)30\(\displaystyle{ *}\)2\(\displaystyle{ =}\)140
mam nadzieję że dobrze rozwiązałem i w czytelny sposób przedstawiłem rozumowanie.
czyli 80\(\displaystyle{ +}\)30\(\displaystyle{ *}\)2\(\displaystyle{ =}\)140
mam nadzieję że dobrze rozwiązałem i w czytelny sposób przedstawiłem rozumowanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 13 razy
W trapezie ABCD poprowadzono...
mój problem polegał na tym ze nie umiałem narysować dobrego rysunku rozwiązanie jest dobre ale nadal nie wiem jak ten rysunek ma wygladać, mam kiepska wyobrażnie. mozesz mi to narysować w paint i załadować obrazek na forum ??
-
- Użytkownik
- Posty: 430
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 12:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 37 razy
W trapezie ABCD poprowadzono...
szczerze mówiąc to niezbyt wiem jak miałbym to załadować ale mogę spróbować tak opisać narysuj po prostu zwykły równoległobok czyli odpowiednie boki muszą być równoległe i równej długość i za pomocą linijki i ekierki poprowadź równoległą z jednego boku aż do wierzchołka (D) tak by przeciął on odcinek AB i miejsce przecięcia nazwij E. no to chyba tyle