Oblicz długość boku rombu, wiedząc,że prosta poprowadzona przez jeden z wierzchołków rombu odcina na przedłużeniach dwóch jego boków odcinki o długości 4 i 9
Trzeba z podobieństwa skorzystać, ale za każdym razem mi tożsamość wychodzi i nie wiem co dalej?
Równoległobok i prosta
- arrgghh
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka /k. Łańcuta
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
Równoległobok i prosta
Rysunek do zadania:
Mamy z podobieństwa trójkątow DCF i EBF:
\(\displaystyle{ \frac{9}{a}=\frac{9+a}{4+a},\ a>0 \\
a(9+a)=9(4+a) \\
9a+a^{2}=36+9a \\
a^{2}-36=0 \\
(a-6)(a+6),\ \wedge \ a>0 \\
a=6}\)
Mamy z podobieństwa trójkątow DCF i EBF:
\(\displaystyle{ \frac{9}{a}=\frac{9+a}{4+a},\ a>0 \\
a(9+a)=9(4+a) \\
9a+a^{2}=36+9a \\
a^{2}-36=0 \\
(a-6)(a+6),\ \wedge \ a>0 \\
a=6}\)