równie stycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy
równie stycznych
wyznacz równanie stycznych do okręgu o równaniu\(\displaystyle{ x^2+y^2 -8x-10y +28=0}\) tworzących z prosta \(\displaystyle{ l: 5x -y + 3 = 0}\) kąt 45 stopni. Prosze o pomoc bo nie moge go rozkwinic
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
równie stycznych
1. Zapisz okrąg w postaci kanonicznej
2. Zapisz prostą w postaci kierunkowej (nie musisz, ale będzie łatwiej liczyć)
3. Napisz równanie stycznej, podziel wszystko tak aby otrzymać równanie prostej w postaci kierunkowej
4. Zastosuj wzór na miarę kąta
2. Zapisz prostą w postaci kierunkowej (nie musisz, ale będzie łatwiej liczyć)
3. Napisz równanie stycznej, podziel wszystko tak aby otrzymać równanie prostej w postaci kierunkowej
4. Zastosuj wzór na miarę kąta
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 3 paź 2008, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBL
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 535
- Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 62 razy
równie stycznych
@Rozkminiacz
Dla prostych w postaci y=mx+b
\(\displaystyle{ tg \alpha =| \frac{m _{1}-m _{2} }{1+m _{1}m _{2} }|}\)
Dla prostych w postaci ogólnej
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{|A _{1}A _{2}+B _{1}B _{2}|}}{\sqrt{A _{1}^{2}+B_{1}^{2}*\sqrt{A _{2} ^{2}+B_{2} ^{2}} } }}\)
Dla prostych w postaci y=mx+b
\(\displaystyle{ tg \alpha =| \frac{m _{1}-m _{2} }{1+m _{1}m _{2} }|}\)
Dla prostych w postaci ogólnej
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{|A _{1}A _{2}+B _{1}B _{2}|}}{\sqrt{A _{1}^{2}+B_{1}^{2}*\sqrt{A _{2} ^{2}+B_{2} ^{2}} } }}\)
- rozkminiacz
- Użytkownik
- Posty: 465
- Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 36 razy