1.Krótsza podstawa i ramiona trapezu mają długość a, zaś kąt rozwarty ma miarę 2B. Wyznacz długość przekątnej i dłuższej podstawy tego trapezu.
P.S. Błąd w treści. Zamiast 2a ma być 2B(beta).
Długość przekątnej i podstawy trapezu
Długość przekątnej i podstawy trapezu
Ostatnio zmieniony 7 lut 2009, o 21:28 przez prosto., łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 7 lut 2009, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 4 razy
Długość przekątnej i podstawy trapezu
Z tw. cosinusów wyliczasz przekątną d. To będzie wyglądało tak:
\(\displaystyle{ d^{2}= 2a^2-2a^2cos2 \beta}\)
Później wyliczasz kąt przy podstawie:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{2} (360-4 \beta)=180-2\beta}\)
i wyliczasz dlugośc b dluższej podstawy:
\(\displaystyle{ d^2= a^2+b^2-2abcos(180-2\beta)}\)
\(\displaystyle{ d^{2}= 2a^2-2a^2cos2 \beta}\)
Później wyliczasz kąt przy podstawie:
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{1}{2} (360-4 \beta)=180-2\beta}\)
i wyliczasz dlugośc b dluższej podstawy:
\(\displaystyle{ d^2= a^2+b^2-2abcos(180-2\beta)}\)