Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Krótsza przekątna trapezu prostokątnego, o długości \(\displaystyle{ 6 \sqrt{3}}\) dzieli go na dwa trójkąty prostokątne. Oblicz pole i obwód trapezu, wiedząc że jego kąt rozwarty ma miarę 150 stopni.
- qba1337
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 20 lis 2008, o 17:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xXx
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 40 razy
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Nie wychodzi mi tak jak w odp
P = \(\displaystyle{ 27 \sqrt{3}}\)
Ob = \(\displaystyle{ 18 + 6 \sqrt{3}}\)
Tak mi wychodzi ale to jest niezgodne z odp
Może ktoś to rozwiązać?
P = \(\displaystyle{ 27 \sqrt{3}}\)
Ob = \(\displaystyle{ 18 + 6 \sqrt{3}}\)
Tak mi wychodzi ale to jest niezgodne z odp
Może ktoś to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Zatem boki tych trójkątów to :
\(\displaystyle{ 6\sqrt 3; 3\sqrt 3; 9}\) oraz \(\displaystyle{ 6\sqrt 3; 18; 12\sqrt 3}\)
\(\displaystyle{ 6\sqrt 3; 3\sqrt 3; 9}\) oraz \(\displaystyle{ 6\sqrt 3; 18; 12\sqrt 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Drugi trójkąt jest połową równobocznego; połowa długości jego boku to \(\displaystyle{ 6\sqrt 3}\) bo jest przyprostokątną leżącą przy kacie 60.qba1337 pisze:Boki pierwszego trojkata się zgadzają, a w drugim nie wiem skąd te 18 i \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 3 paź 2010, o 20:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kołobrzeg
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale chyba lepiej będzie jak napiszę tu, zamiast tworzyć identyczny, gdyż mam problem z tym zdaniem.
Nie wychodzi mi pole. Ma wyjść \(\displaystyle{ 67,5 \sqrt{3}}\)
obliczając ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{(18+3 \sqrt{3}) \cdot 9 }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{21 \sqrt{3} \cdot 9}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 189 \sqrt{3} \sqrt{2} : 2}\)
\(\displaystyle{ P = 94,5 \sqrt{3}}\)
Gdzie jest błąd? Jak to policzyć?
Nie wychodzi mi pole. Ma wyjść \(\displaystyle{ 67,5 \sqrt{3}}\)
obliczając ze wzoru:
\(\displaystyle{ P = \frac{(a+b) \cdot h}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{(18+3 \sqrt{3}) \cdot 9 }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{21 \sqrt{3} \cdot 9}{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 189 \sqrt{3} \sqrt{2} : 2}\)
\(\displaystyle{ P = 94,5 \sqrt{3}}\)
Gdzie jest błąd? Jak to policzyć?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz Pole i obwód trapezu prostokątnego
Coś tam wcześniej pisałem - wtedy czytałem zadanie.
U Ciebie \(\displaystyle{ 18+3\sqrt 3\neq 21\sqrt 3}\)
[edit] Poczytałem.
Podstawy to \(\displaystyle{ 3\sqrt 3; 12\sqrt 3}\)
U Ciebie \(\displaystyle{ 18+3\sqrt 3\neq 21\sqrt 3}\)
[edit] Poczytałem.
Podstawy to \(\displaystyle{ 3\sqrt 3; 12\sqrt 3}\)