czworokat wypukly

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mieszkolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 lut 2009, o 14:18
Płeć: Mężczyzna

czworokat wypukly

Post autor: mieszkolas »

Zad.1
Sprawdz, czy mozna wpisac okrag w czworokat wypukly, ktorego kolejne boki maja dlugosci:
a) 7,12, 17, 12
b) 6,16, 32 , 26
c) 30 , 31 ,35 , 33
d) \(\displaystyle{ \frac{1}{2},\ \frac{1}{3} ,\ \frac{1}{6}, \ \frac{1}{4}}\)
e) \(\displaystyle{ 3 , \ 2 \sqrt{3}, \ 5 \sqrt{3} - 3, \ 3 \sqrt{3}}\)
f) 0,1; 0,01; 0,011; 0,101

prosze o rozwiazanie tego zadania
Ostatnio zmieniony 6 lut 2009, o 17:32 przez Justka, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytalny zapis - brak LaTeX-a. Prosze zapoznac sie z instrukcja: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

czworokat wypukly

Post autor: dabros »

niech dany będzie czworokąt wypukły o kolejnych bokach \(\displaystyle{ (a,b,c,d)}\). W czworokąt ten można wpisać okrąg \(\displaystyle{ \Leftrightarrow a+c=b+d}\)
mieszkolas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 6 lut 2009, o 14:18
Płeć: Mężczyzna

czworokat wypukly

Post autor: mieszkolas »

jakie jest rozwiazanie ?-- 6 lut 2009, o 20:16 --juz wiemo co biega thx
ODPOWIEDZ