Zad.1
Sprawdz,czy mozna opisac okrag na czworokacie, ktorego kolejne katy maja miary:
a) 30 stopni, 60 stopni, 150 stopni, 120 stopni
b) 24 stopnie, 126 stopni, 56 stopni, 114 stopni
c) 91 stopni, 92 stopnie, 89 stopni, 88 stopni
Zad. 2
dwa kolejne kąty czworokąta wpisanego w okrąg mają miary:
a) 91 stopni, 76 stopni
b) 90 stopni, 117 stopni
c) 101 stopni, 84 stopnie
Oblicz miary pozostałych kątów tego czworokąta.
proszę o rozwiazanie tych zadań
opisany okrąg, kąty czworokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- dabros
- Użytkownik
- Posty: 1121
- Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 4 razy
opisany okrąg, kąty czworokąta
niech dany będzie czworokąt wypukły o kolejnych kątach \(\displaystyle{ (\alpha, \beta, \gamma, \delta)}\). Na czworokącie tym można opisać okrąg \(\displaystyle{ \Leftrightarrow \alpha + \gamma = \beta + \delta = 180^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
opisany okrąg, kąty czworokąta
Jak to nie? Jak na tacy
1)
a)
\(\displaystyle{ 30+150=60+120}\)
\(\displaystyle{ 180=180}\)
Mozna opisac
b)
\(\displaystyle{ 24+56=126+114}\)
\(\displaystyle{ 80 \neq 240}\)
nie mozna opisac
c)
\(\displaystyle{ 91+89=92+88}\)
\(\displaystyle{ 180 \neq 186}\)
nie mozna opisac
2)
a)
\(\displaystyle{ 91+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ 76+\beta=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=89}\)
\(\displaystyle{ \beta=104}\)
Czy kolejne kąty to 89,104
b,c analogicznie
1)
a)
\(\displaystyle{ 30+150=60+120}\)
\(\displaystyle{ 180=180}\)
Mozna opisac
b)
\(\displaystyle{ 24+56=126+114}\)
\(\displaystyle{ 80 \neq 240}\)
nie mozna opisac
c)
\(\displaystyle{ 91+89=92+88}\)
\(\displaystyle{ 180 \neq 186}\)
nie mozna opisac
2)
a)
\(\displaystyle{ 91+\alpha=180}\)
\(\displaystyle{ 76+\beta=180}\)
\(\displaystyle{ \alpha=89}\)
\(\displaystyle{ \beta=104}\)
Czy kolejne kąty to 89,104
b,c analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 6 lut 2009, o 14:18
- Płeć: Mężczyzna