czworokąt-obwod

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

nie moge porawdzic sobie z tym zadaniem;

Jedna przekatna pewnego czworokąta dzieli go na dwa trójkąty o obwodach 20 cm i 40 cm, a druga - na dwa trójkąty o obwodach 30 cm i 50 cm. Wiedząc ze suma długości przekątnych jest równa 26 oblicz obwód tego czworokąta.

--
Próbowałem zebrac to w układ, ale g*wno za przeproszeniem wyszło;P
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

czworokąt-obwod

Post autor: Mikolaj9 »

20+40-2(26-z)=30+50-2*z, gdzie z jest jedną z przekątnych.
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

? nie rozumiem;/ nic z tego sie nie wyliczy
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

czworokąt-obwod

Post autor: Mikolaj9 »

4z=72
z=18

Jedna przekątna - 18
Druga przekątna - 8
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

ale co z obwodem?
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

czworokąt-obwod

Post autor: Mikolaj9 »

To będzie suma trójkątów bez przekątnych
20+40-16=44
lub
30+50-36=44.
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

eee cos jest zle bo powinno wyjsć 34 ;/
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

czworokąt-obwod

Post autor: Mikolaj9 »

Hmm, nie wiem skąd to 34. Tu ewidentnie wychodzi 44.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokąt-obwod

Post autor: piasek101 »

Tak ,,tam" podpowiadałem (nie wiem co wychodzi - może to to samo co wyżej).
\(\displaystyle{ a;b;c;d;x;y}\) - długości boków i przekątnych.
Zachodzi : \(\displaystyle{ x+a+b=20}\) oraz \(\displaystyle{ x+c+d=40}\) po dodaniu równań stronami stronami \(\displaystyle{ 2x+(a+b+c+d)=60}\)
analogicznie z drugą przekątną i dokończyć.
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

no robilismy cos na lekcji i kombinowallem z układami i wyszlo nie tak, no i podobno ma wyjsc jak nauczycielka mówiła 34;/ tylko nie wiem jak.
Mikolaj9
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 535
Rejestracja: 19 gru 2008, o 15:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 62 razy

czworokąt-obwod

Post autor: Mikolaj9 »

Nauczyciel też człowiek
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

no nie sądze:D obawiam się ze zrobiła dobrze bo z odpowiedziami się zgadza:D a ja w tym wszystkim sie zamotałemxD
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokąt-obwod

Post autor: piasek101 »

rafal1400 pisze:no robilismy cos na lekcji i kombinowallem z układami i wyszlo nie tak, no i podobno ma wyjsc jak nauczycielka mówiła 34;/ tylko nie wiem jak.
Dokończyłem mam tak jak poprzednik : 44.
rafal1400
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2008, o 13:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom

czworokąt-obwod

Post autor: rafal1400 »

no dobra, a czy mozecie mi napisać jak to mam zapisać? bo rozumiem ze z tych równań ale nie wiem co po tym dodaniu ma wyjść
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czworokąt-obwod

Post autor: piasek101 »

rafal1400 pisze:no dobra, a czy mozecie mi napisać jak to mam zapisać? bo rozumiem ze z tych równań ale nie wiem co po tym dodaniu ma wyjść
Moje drugie (,,tam" też mozesz looknąć) :

\(\displaystyle{ 2y+(a+b+c+d)=80}\)

dwa ostatnie równania dodać stronami , wstawić dane (x+y) wyznaczyć z tego (a+b+c+d).
ODPOWIEDZ