Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: skowron6 »

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta prostokątnego dzieli przeciwprostokątną na odcinki o długościach 1 i 2. Oblicz długość boków tego trójkąta.
snm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 468
Rejestracja: 10 mar 2007, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 54 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: snm »

\(\displaystyle{ \begin{cases} ab= 3 \sqrt{2} \\ a^{2}+b^{2}=9 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: Damian905 »

\(\displaystyle{ h= \sqrt{|AD|*|DB|}}\) czyli \(\displaystyle{ h= \sqrt{2}}\) a później rozważ odpowiednie trójkąty.
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: skowron6 »

skąd wiemy, że h=\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
Awatar użytkownika
Damian905
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 2 sty 2008, o 17:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 16 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: Damian905 »

Z twierdzenia które mówi że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego jest równa średniej geometrycznej długości odcinków, na które dzieli ona przeciwprostokątną
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: skowron6 »

aha, to nie wiedzialem...
akurczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 20 lis 2008, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1 raz

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: akurczak »

Ewentualnie, jeśli nie znasz tego twierdzenia można to wyprowadzić z podobieństwa...
skowron6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 159
Rejestracja: 6 sie 2008, o 15:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko
Podziękował: 47 razy

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: skowron6 »

Proszę, pisz dalej...
akurczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 20 lis 2008, o 20:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1 raz

Wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego trójkąta .

Post autor: akurczak »

Ale co tu więcej pisać? po prostu:

\(\displaystyle{ \frac{x}{h} = \frac{h}{y}}\)
\(\displaystyle{ h^{2} =xy}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{xy}}\)
ODPOWIEDZ