Trapez prostokątny - zadanie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Agnieszka3243
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 13 lis 2007, o 21:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: L-ca
Podziękował: 1 raz

Trapez prostokątny - zadanie

Post autor: Agnieszka3243 »

Zwiększono obszar działki o kształcie trapezu prostokątnego, wydłużając jego ramiona do punktu ich przecięcia. Krótsze ramię trapezu miało przed wydłużeniem 15m, a po wydłużeniu 24m. Dłuższe ramię trapezu miało przed wydłużeniem 18,75m. Oblicz obwód działki przed i po wydłużeniu ramion trapezu.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Trapez prostokątny - zadanie

Post autor: Sherlock »



Skorzystaj z podobieństwa trójkątów ABE i DCE:
\(\displaystyle{ \frac{|AE|}{|DE|}= \frac{|BE|}{|CE|}}\)
\(\displaystyle{ \frac{24}{9} = \frac{18,75+x}{x}}\)

Podstawę AB wyliczysz z tw. Pitagorasa w trójkącie prostokątnym ABE. Jak policzysz |AB| to potem skorzystaj znowu z podobieństwa trójkątów by policzyć |DC| (lub tw. Pitagorasa w trójkącie DCE)
ODPOWIEDZ