Kwadrat i punkty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Sylwia0922
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2007, o 16:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Kwadrat i punkty

Post autor: Sylwia0922 »

Na boku AB zaznaczono punkt E, na boku BC punkt F w kwadracie ABCD, tak że EB+BF=AB. Wykaż, że suma katów BAF, EDF i ECF jest równy 90 stopni.

A ja prosiłabym o zamieszczanie zadań w odpowiednich działach. Justka.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Kwadrat i punkty

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


\(\displaystyle{ x+y=a}\)
\(\displaystyle{ x=a-y}\)
\(\displaystyle{ y=a-x}\)

Wobec powyższego wynika, że trójkąt BAF jest przystający do trójkąta ADE a trójkąt BCE jest przystający do trójkąta CDF, zatem:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAF= \sphericalangle ADE}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ECF= \sphericalangle FDC}\)

czyli (zerkając na rysunek )
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADE+\sphericalangle FDC+\sphericalangle EDF = 90^0}\)
Sylwia0922
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 22 paź 2007, o 16:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Kwadrat i punkty

Post autor: Sylwia0922 »

dziękuję za bardzo czytelne rozwiązanie:)
ODPOWIEDZ