Obliczyć boki prostokąta i obwód
- krasnal00
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 21 sty 2009, o 16:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 1 raz
Obliczyć boki prostokąta i obwód
Stosunek długości kolejnych boków prostokąta równa się \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\) , a obwód prostokąta równa się 42 cm. Oblicz boki i przekątną prostokąta.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Obliczyć boki prostokąta i obwód
Oznaczmy boki przez \(\displaystyle{ 4x}\) i \(\displaystyle{ 3x}\).
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4x+2 \cdot 3x=42}\)
Z tego wyliczysz boki, przekątną z twierdzenia Pitagorasa znając boki.
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4x+2 \cdot 3x=42}\)
Z tego wyliczysz boki, przekątną z twierdzenia Pitagorasa znając boki.