pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Witam
I zadanie
Oblicz pole trapezu którego podstawy maja 35 cm i 10 cm a długości ramion wynoszą 20 cm i 15 cm ?
II zadanie
W kwadrat o boku 6 cm wpisano drugi kwadrat w ten sposób ze boki kwadratów tworzą kąt 30 stopni. Oblicz pole mniejszego kwadratu !!
Wie ktoś jak to rozwiązać ?
Zapoznaj się z regulaminem forum i popracuj nad dobieraniem nazw tematów.
"Nie nazywaj tematów jako "zadanie".
Justka.
I zadanie
Oblicz pole trapezu którego podstawy maja 35 cm i 10 cm a długości ramion wynoszą 20 cm i 15 cm ?
II zadanie
W kwadrat o boku 6 cm wpisano drugi kwadrat w ten sposób ze boki kwadratów tworzą kąt 30 stopni. Oblicz pole mniejszego kwadratu !!
Wie ktoś jak to rozwiązać ?
Zapoznaj się z regulaminem forum i popracuj nad dobieraniem nazw tematów.
"Nie nazywaj tematów jako "zadanie".
Justka.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
1.
Podziel trapez na prostokąt i dwa trójkąty prostokątne, oznacz przyprostokątne trójkątów należące do dłuższej podstawy trapezu jako x i y-wówczas:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
h^2+y^2=15^2\\
h^2+x^2=20^2\\
x+y=35-10
\end{cases}}\)
powinno wyjść h=12
następnie skorzystaj ze zwzoru na pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h\\
a=35\\
b=10}\)
Podziel trapez na prostokąt i dwa trójkąty prostokątne, oznacz przyprostokątne trójkątów należące do dłuższej podstawy trapezu jako x i y-wówczas:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
h^2+y^2=15^2\\
h^2+x^2=20^2\\
x+y=35-10
\end{cases}}\)
powinno wyjść h=12
następnie skorzystaj ze zwzoru na pole trapezu:
\(\displaystyle{ P= \frac{a+b}{2} h\\
a=35\\
b=10}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 78 razy
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
2. Przedstaw duży kwadrat w postaci 4 połówek tr. równobocznych i mniejszego kwadratu, a następnie:
a to bok małego kwadratu.
\(\displaystyle{ 6= \frac{a*(1+ \sqrt{3}) }{2} \Leftrightarrow a= 6*( \sqrt{3} -1)}\). Teraz podnieś a do kwadratu i masz wynik.
a to bok małego kwadratu.
\(\displaystyle{ 6= \frac{a*(1+ \sqrt{3}) }{2} \Leftrightarrow a= 6*( \sqrt{3} -1)}\). Teraz podnieś a do kwadratu i masz wynik.
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Sorki ze zadaje moze glupie pytanie ale nie wiem jak rozwiazać ten uklad rownan :-D ? Nigdy nie rozwiazywalem uklady gdzie byly 3 uklady.
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
\(\displaystyle{ \begin{cases}
h^2+y^2=15^2\\
h^2+x^2=20^2\\
x+y=35-10
\end{cases}
\\
\begin{cases}
h^2+y^2=225\\
h^2+x^2=400\\
x=25-y
\end{cases}
\\
\begin{cases}
h^2+y^2=225\\
h^2+(25-y)^2=400
\end{cases}}\)
Teraz liczysz wg wzoru skróconego mnożenia, przekształcasz, by w obu przypadkach po jednej stronie było 0 i robisz z tego jedno równanie (\(\displaystyle{ h^2}\) i \(\displaystyle{ b^2}\) się skrócą obustronnie).
h^2+y^2=15^2\\
h^2+x^2=20^2\\
x+y=35-10
\end{cases}
\\
\begin{cases}
h^2+y^2=225\\
h^2+x^2=400\\
x=25-y
\end{cases}
\\
\begin{cases}
h^2+y^2=225\\
h^2+(25-y)^2=400
\end{cases}}\)
Teraz liczysz wg wzoru skróconego mnożenia, przekształcasz, by w obu przypadkach po jednej stronie było 0 i robisz z tego jedno równanie (\(\displaystyle{ h^2}\) i \(\displaystyle{ b^2}\) się skrócą obustronnie).
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Odosnie drugiego zadania
Kaszubski Jak 4 trojkaty rownoboczne jezeli tam jest kat 30 stopni w tym trojkacie wiec rownoboczny napewno nie
Kaszubski Jak 4 trojkaty rownoboczne jezeli tam jest kat 30 stopni w tym trojkacie wiec rownoboczny napewno nie
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Chodzi o połowę trójkąta równobocznego, czyli trójkąt o bokach: \(\displaystyle{ 90^{\circ}, 60^{\circ}, 30^{\circ}}\). Bok wpisanego kwadratu to przeciwprostokątna takiego trójkąta.kaszubki pisze:2. Przedstaw duży kwadrat w postaci 4 połówek tr. równobocznych i mniejszego kwadratu.
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Ale to co podal kaszubski nie daje takiego wyniku jaki powinnien wyjsc
Mozna prosic o pelne rozwiazanie tego zadania ?
Mozna prosic o pelne rozwiazanie tego zadania ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
pole trapezu, kwadrat wpisany w kwadrat.
Nie podał wyniku-podał długość boku kwadratu. Aby obliczyć jego pole, musisz oczywiście podnieść długość boku do kwadratu. Jeśli nie rozumiesz skąd się to wzięło, to narysuj sobie to na kartce. Wewnątrz większego kwadratu są mniejszy kwadrat i 4 trójkąty o bokach \(\displaystyle{ 90^{\circ},60^{\circ},30^{\circ}}\). Oznacz długości boków trójkąta odpowiednio \(\displaystyle{ a}\) (krótsza przyprostokątna), \(\displaystyle{ a \sqrt{3}}\)(dłuższa przyprostokątna) i \(\displaystyle{ 2a}\)(przeciwprostokątna). Bok większego kwadratu jest równy sumie krótszej i dłuższej przyprostokątnej, a bok mniejszego kwadratu jest równy przeciwprostokątnej:
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}+a=6\\
a(\sqrt{3}+1)=6\\
a= \frac{6}{\sqrt{3}+1} = \frac{6(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)} = \frac{6\sqrt{3}-6}{3-1}= \frac{6\sqrt{3}-6}{2}\\
P=(2a)^2=(6\sqrt{3}-6)^2}\)
Oblicz sobie z tego pole, pamiętając o wzorach skróconego mnożenia.
\(\displaystyle{ a \sqrt{3}+a=6\\
a(\sqrt{3}+1)=6\\
a= \frac{6}{\sqrt{3}+1} = \frac{6(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)} = \frac{6\sqrt{3}-6}{3-1}= \frac{6\sqrt{3}-6}{2}\\
P=(2a)^2=(6\sqrt{3}-6)^2}\)
Oblicz sobie z tego pole, pamiętając o wzorach skróconego mnożenia.