obliczanie ze współrzednymi

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kkinnia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2009, o 18:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

obliczanie ze współrzednymi

Post autor: kkinnia »

Punkty A=(-4,1), B=(1,6) C=(8,-3) są kolejnymi wierzchołkami czworokąta ABCD.
a)wyznacz współrzędne wierzchołka D tak, aby czworokąt ABCD miał środek symetrii.
b)Uzasadnij że trójkąt ASB jest przystający do trójkąta CSD, gdzie S jest środkiem symetrii czworokąta ABCD.
ODPOWIEDZ