Czworokąt wpisany i opisany

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
5t4rcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2009, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Czworokąt wpisany i opisany

Post autor: 5t4rcH »

Witam. Niestety te zadanie sprawia mi trudność, nie mam pomyslu na szybkie i sensowne rozwiązanie. Proszę o pomoc (jakaś mała wskazówka).

Treść:
Długośc boków czworokąta, w który można wpisać okrąg i na którym można opisać okrąg mają długości a,b,c,d. Wykaż, że pole tego czworokąta wyraża się wzorem \(\displaystyle{ \sqrt{abcd}}\).

Z góry dzięki, pozdro ;]
Awatar użytkownika
Justka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1680
Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 579 razy

Czworokąt wpisany i opisany

Post autor: Justka »

Skorzystaj z tego \(\displaystyle{ a+c=b+d}\) oraz tego \(\displaystyle{ P=\sqrt{(s-a)(s-b)(s-c)(s-d)}}\), gdzie \(\displaystyle{ s=\frac{a+b+c+d}{2}}\).
5t4rcH
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 26 sty 2009, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 2 razy

Czworokąt wpisany i opisany

Post autor: 5t4rcH »

Jeszcze raz dzięki młoda ;] Ten Heron to jakaś zmora xD, ale naszczęście można liczyć na innych matematyków.
ODPOWIEDZ