Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kokos10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 sty 2009, o 15:01

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: kokos10 »

1. Oblicz pole rombu, którego bok ma długość 13 cm, a krótsza przekątna ma długość 10 cm.

2. Oblicz obwód prostokąta, którego przekątna ma długość 8 cm, a kąt między przekątnymi ma miarę 60 (stopni).

3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej stożka, którego tworząca o długości 8 cm tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 45 (stopni).

4. Oblicz miejsca zerowe funkcji \(\displaystyle{ y=0,5x-3}\) . Dla jakich argumentów przyjmuje ona wartości większe od 4?

5. Znajdź liczbę, wiedząc że \(\displaystyle{ 0,75}\) tej liczby jest o \(\displaystyle{ 11}\) większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) tej liczby.

6. Czy x=7 i y=2 są rozwiązaniem układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2x-7y=0 \\ x+3y=12 \end{cases}}\)
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: Lonc »

5.
\(\displaystyle{ 0,75x=11+ \frac{1}{5}x}\)
0,75x-0,2x=11
0,55x=11
x=20

2.

\(\displaystyle{ cos30*= \frac{b}{4} \\
b=4cos30* \\
b=4 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} = 2 \sqrt{3} \\ \\

Obw = 4 \cdot 2 + 2 \sqrt{3} \cdot 4 = 8 + 8 \sqrt{3} = 8(1+ \sqrt{3} )}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, o 19:33 przez Lonc, łącznie zmieniany 1 raz.
kokos10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 sty 2009, o 15:01

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: kokos10 »

dzieki...umiecie zrobić resztę zadań?
kaszubki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 867
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 78 razy

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: kaszubki »

Umiemy. Mam dobrą radę: przeczytaj regulamin. Za moment moderator usunie temat. I poczytaj sobie o tw. pitagorasa.
Arystoteusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 16 lis 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z zadupia
Podziękował: 8 razy

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: Arystoteusz »

1)

d1=13
d2=10

P= d1*d2/2
P=10*13/2=65 cm2
Awatar użytkownika
Psycho
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 23 gru 2008, o 09:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Przemyśl/Kraków
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 68 razy

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: Psycho »

4.
\(\displaystyle{ 1) Mz:0,5x- 3=0 \Rightarrow x=6 \\
2) y>4 \Leftrightarrow 0,5x-3 >4 \\
x> 14}\)

6. podstawiasz i sprawdzasz czy sie zgadza
kokos10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 13 sty 2009, o 15:01

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: kokos10 »

wielkie dzieki...a czy ktos potrafi zrobic 3 zadanie?
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Pola figur, miejsce zerowe funkcji, układ równań

Post autor: Lonc »

3.
\(\displaystyle{ Pc = Pp + Pb \\
Pc = \Pi r^{2} + \Pi rl \\
r=l=8 \\
Pc= \Pi \cdot 64 + \Pi \cdot 64 = 128 \Pi cm ^{2} \approx 402cm ^{2}}\)
ODPOWIEDZ