Stosunek pól trapezu do pola trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
nkwd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 15 sty 2007, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 13 razy

Stosunek pól trapezu do pola trójkąta

Post autor: nkwd »

W trapezie ABCD środek E ramienia AD połączono odcinkami z końcami ramienia BC. Pole powstałego w ten sposób trójkąta ECB wynosi \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\). Wyznacz pole trapezu ABCD.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Stosunek pól trapezu do pola trójkąta

Post autor: piasek101 »

Przy klasycznych oznaczeniach :

\(\displaystyle{ 0,5(a+b)h=5\sqrt 2+0,5b \cdot 0,5h+0,5a \cdot 0,5h}\)
ODPOWIEDZ