Prosta równoległa do podstaw w trapezie
Prosta równoległa do podstaw w trapezie
W trapezie o długościach podstaw 6 i 8 poprowadzono prostą równoległą do podstaw i dzielącą pole trapezu na dwie równe części. Obliczyć długośc odcinka prostej zawartego wewnątrz trapezu.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Prosta równoległa do podstaw w trapezie
Niech szukana długość wynosi a:
\(\displaystyle{ \frac{(a+6)h_{1}}{2} = \frac{(a+8)h_{2}}{2} = \frac{(6+8)(h_{1}+h_{2})}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(a+6)h_{1}}{2} = \frac{(a+8)h_{2}}{2} = \frac{(6+8)(h_{1}+h_{2})}{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Prosta równoległa do podstaw w trapezie
A próbowałeś to rozwiązać?tkrass pisze:Niech szukana długość wynosi a:
\(\displaystyle{ \frac{(a+6)h_{1}}{2} = \frac{(a+8)h_{2}}{2} = \frac{(6+8)(h_{1}+h_{2})}{4}}\)
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Prosta równoległa do podstaw w trapezie
Nie. Jeśli nie wychodzi, to proponuję dołożyć Talesa w związku z \(\displaystyle{ h_{1}}\), \(\displaystyle{ h_{2}}\), \(\displaystyle{ a}\) oraz podstawami.