witam mam problem z tym zaDANKIEM mozna prosic o rysunek i o jakas podpoweidz bo nie wiem czy dobrze rysunke narysowalem oto zadanko :
zad.
Podstawy trapezu maja długość 6 i 2 a wysokość ma długość 4. Oblicz odległość punktu przeciecia przekątnych trapezu od jego podstawy
za pomoc dzieki z góry pozdr
trapez zadanko
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
trapez zadanko
Pytanie, od której podstawy? Bo są dwie ...
Miejsce przecięcia przekątnych oznacz jako S. Zrób klasyczne oznaczenie wierzchołków tego trapezu (ABCD zaczynając od lewej). Zauważ że trójkąty ABS i CDS są podobne bo mają takie same kąty.
Skala podobieństwa wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{AB}{CD}= \frac{6}{2}=3}\)
zatem:
\(\displaystyle{ SE= \frac{1}{4} *4=1}\)
\(\displaystyle{ SF= \frac{3}{4} *4=3}\)
Miejsce przecięcia przekątnych oznacz jako S. Zrób klasyczne oznaczenie wierzchołków tego trapezu (ABCD zaczynając od lewej). Zauważ że trójkąty ABS i CDS są podobne bo mają takie same kąty.
Skala podobieństwa wynosi:
\(\displaystyle{ \frac{AB}{CD}= \frac{6}{2}=3}\)
zatem:
\(\displaystyle{ SE= \frac{1}{4} *4=1}\)
\(\displaystyle{ SF= \frac{3}{4} *4=3}\)