Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
- tenshim
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 9 kwie 2008, o 22:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lębork
- Podziękował: 9 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
Hejka. Mam taki mały problem z jednym zadaniem. Siedzę i siedzę nad tym i nic nie mogę wymyślić... Byłabym wdzięczna za pomoc
Oto treść zadania: Długości boków czworokąta, w który mozna wpisac okrag i na ktorym mozna opisac okrag sa rowne a,b,c,d. Wykaz, ze pole tego czworokata jest rowne : pierwiastek z abcd.
Oto treść zadania: Długości boków czworokąta, w który mozna wpisac okrag i na ktorym mozna opisac okrag sa rowne a,b,c,d. Wykaz, ze pole tego czworokata jest rowne : pierwiastek z abcd.
-
- Użytkownik
- Posty: 1251
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
- Podziękował: 352 razy
- Pomógł: 33 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
tenshim - powiem Ci, że to zadanie jest troszkę wkurzające, bo siedziałem dobrą godzinę nad tym i nic, a nagle przypomniał mi się jeden wzór i sprawa chyba załatwiona
Skoro czworokąt jest opisany na okręgu, to mamy a+c=b+d.
Skoro jest również wpisany w okrąg, to możemy wykorzystać wzór na pole \(\displaystyle{ P = \sqrt{ (p-a)(p-b)(p-c)(p-d) }}\), gdzie \(\displaystyle{ p = \frac{1}{2} (a+b+c+d) = \frac{1}{2} (a+c+a+c) = \frac{1}{2} (b+d+b+d) = a+c = b+d}\)
Mamy więc: \(\displaystyle{ P = \sqrt{ (a+c-a)(b+d-b)(a+c-c)(b+d-d) } = \sqrt{abcd}}\) cóż należało dowieść
Ciekaw jestem jak można by zrobić to zadanie bez tego wzoru z pierwiastkiem Bo ja tak na początku próbowałem
Skoro czworokąt jest opisany na okręgu, to mamy a+c=b+d.
Skoro jest również wpisany w okrąg, to możemy wykorzystać wzór na pole \(\displaystyle{ P = \sqrt{ (p-a)(p-b)(p-c)(p-d) }}\), gdzie \(\displaystyle{ p = \frac{1}{2} (a+b+c+d) = \frac{1}{2} (a+c+a+c) = \frac{1}{2} (b+d+b+d) = a+c = b+d}\)
Mamy więc: \(\displaystyle{ P = \sqrt{ (a+c-a)(b+d-b)(a+c-c)(b+d-d) } = \sqrt{abcd}}\) cóż należało dowieść
Ciekaw jestem jak można by zrobić to zadanie bez tego wzoru z pierwiastkiem Bo ja tak na początku próbowałem
- ImpactOfShadow
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 22 sty 2009, o 23:40
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 6 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
Tak się akurat składa, że to ja prosiłem tenshim o umieszczenie tu tego zadania i na lekcji następnej matematyk zapytał koleżankę i gdy ona rozwiązała to zadnie właśnie wymienionym wyżej wzorem ( tak zrobiła cała klasa w tym ja) to zaznaczył, że ma je zrobić bez tego wzoru:). Więc muszę przyznać, że powyższe rozwiązanie nie jest zbyt satysfakcjonujące:P.
To zadanie na poziomie klasy 2 LO więc nie sądziłem, że sprawi aż takie problemy:P
Ma ktoś jakiś inny pomysł??
To zadanie na poziomie klasy 2 LO więc nie sądziłem, że sprawi aż takie problemy:P
Ma ktoś jakiś inny pomysł??
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
Zawsze może sobie owy wzór z pierwiastkiem wyprowadzić, choć wyprowadzenie go jest pracochłonne:
Bez tego wzoru nie potrafię rozwiązać tego zadania, ale może ktoś widzi jakiś sposób? Bardzo chętnie bym się dowiedział.
Bez tego wzoru nie potrafię rozwiązać tego zadania, ale może ktoś widzi jakiś sposób? Bardzo chętnie bym się dowiedział.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
Da się, tyle, że życzę cierpliwości w obliczeniach.
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między b i c
Z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ e^2=b^2+c^2-2bccos\alpha}\)
\(\displaystyle{ e^2=a^2+d^2+2adcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ b^2+c^2-2bccos\alpha=a^2+d^2+2adcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{b^2+c^2-a^2-d^2}{2(bc+ad)}}\)
Z jedynki trygonometrycznej liczysz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i wykorzystujesz zależność \(\displaystyle{ a+c=b+d}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin\alpha}{2} (bc+ad)}\)
\(\displaystyle{ \alpha}\) - kąt między b i c
Z twierdzenia cosinusów
\(\displaystyle{ e^2=b^2+c^2-2bccos\alpha}\)
\(\displaystyle{ e^2=a^2+d^2+2adcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ b^2+c^2-2bccos\alpha=a^2+d^2+2adcos\alpha}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{b^2+c^2-a^2-d^2}{2(bc+ad)}}\)
Z jedynki trygonometrycznej liczysz \(\displaystyle{ sin\alpha}\) i wykorzystujesz zależność \(\displaystyle{ a+c=b+d}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{sin\alpha}{2} (bc+ad)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 548
- Rejestracja: 16 cze 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 96 razy
Okrą opisany na czworokącie i wpisany w czworokąt
Fajne rozwiązanie. Mam wrażenie, że jednak prostsze będą te rachunki niż przy wyprowadzaniu tego wzoru z pierwiastkiem.