Okrąg wpisany w trójkąt
Okrąg wpisany w trójkąt
W trójkąt prostokątny wpisano okrąg. Przeciwprostokątna została podzielona przez punkt styczności z okręgiem na odcinki o długościach 2 cm i 3 cm. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta oraz promień okręgu.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Okrąg wpisany w trójkąt
Prowadzisz odcinki ze środka okręgu do obu przyprostokątnych, jeśli promień okręgu wynosi r, to wychodzi proste równanie:
\(\displaystyle{ (2+r)^2+(3+r)^2=(2+3)^2 \Rightarrow r=?}\)
Długość jednej przypr. wynosi \(\displaystyle{ 2+r}\), a drugiej - \(\displaystyle{ 3+r}\)
\(\displaystyle{ (2+r)^2+(3+r)^2=(2+3)^2 \Rightarrow r=?}\)
Długość jednej przypr. wynosi \(\displaystyle{ 2+r}\), a drugiej - \(\displaystyle{ 3+r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Okrąg wpisany w trójkąt
\(\displaystyle{ x}\)-promień
Z Pitagorasa
\(\displaystyle{ (x+2)^2+(x+3)^2=5^2\\
2x^2+10x-12=0\\}\)
\(\displaystyle{ x=1}\)lub \(\displaystyle{ x=-6}\)
\(\displaystyle{ x=-6}\) odrzucany bo \(\displaystyle{ <0}\)
czyli \(\displaystyle{ x=1}\)
\(\displaystyle{ |AB|=1+2=3\\
|AC|=1+3=4}\)
Przyprostokątne są równe 3cm i 4cm, a promień okręgu 1cm