Zadanie z okręgiem.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

Zadanie z okręgiem.

Post autor: AZS06 »

W okrąg o promieniu równym 5 cm poprowadzono cięciwę o długości równej 3 cm i przez jeden z jej końców poprowadzono średnicę. Oblicz odległość drugiego końca cięciwy od tej średnicy.

Przy moich wyliczeniach wynik jest następujący

\(\displaystyle{ x = 1,5\sqrt91}\)
gdzie \(\displaystyle{ x}\) to szukana wartość..

Spoglądając na odpowiedzi, jest ona nieco inna
\(\displaystyle{ x = 0,3\sqrt91}\)

Czyżby w książce widniał błąd ??, a może ja coś źle liczę ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Zadanie z okręgiem.

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ x = 0,3\sqrt91}\)
Książka się nie myli
AZS06
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 353
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: stąd :)
Podziękował: 125 razy
Pomógł: 19 razy

Zadanie z okręgiem.

Post autor: AZS06 »

No fakt, na pewno nie jest to wynik taki jak przypuszczałem na początku, a więc \(\displaystyle{ 1,5\sqrt91}\).
Doliczyłem się, zadanie proste, nie wiem skąd tyle problemów.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ