pole trójkąta będącego częścią równoległoboka
pole trójkąta będącego częścią równoległoboka
Mam równoległobok ABCD. Potrzebuję obliczyć pole trójkata powstałego z jednego boku (CD) równoległoboku, połowy drugiego boku (BC) i odcinka łączącego wierzchołek D równoległoboku z punktem w połowie boku BC. Czy jest jakiś wzór, za pomocą którego mogłabym to obliczyć? Mam dane długości boków i kąt BCD.
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 8 lis 2008, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 22 razy
pole trójkąta będącego częścią równoległoboka
Jeśli znasz długości 2 boków trójkąta i miarę kąta między nimi to
\(\displaystyle{ P=\frac{absin\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{absin\alpha}{2}}\)