Trapez równoramienny o przekątnej długości 5cm i obwodzie długości 16cm, jest opisany na okręgu. Znajdź promień r okręgu wpisanego w ten trapez i promień R okręgu opisaniego na nim.
Z góry dzięki.
Okrąg wpisany w trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Okrąg wpisany w trapez
Ponieważ trapez jest opisany na okręgu, więc mamy z tego: \(\displaystyle{ a+b=2c}\) oraz \(\displaystyle{ h=2r}\)
Wiadomo, że żeby obliczyć r musimy znać h. Na początek zajmijmy się ramieniem trapezu:
Wiemy ,że \(\displaystyle{ a+b+2c=16}\), czyli \(\displaystyle{ 4c=16 \iff c=4}\)
Następnie z Tw. Pitagorasa mamy: \(\displaystyle{ h^2+ \left( \frac{a+b}{2} \right)^2 =d^2 \iff h=3}\)
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ r= \frac{h}{2}= \frac{3}{2}}\)
Natomiast do obliczenia R skorzystamy z Tw. sinusów(niestety tutaj przydał by się schematyczny rysunek, więc rozwiązanie będzie intuicyjne)
\(\displaystyle{ \frac{d}{\sin \alpha}=2R \iff R= \frac{d}{2 \sin \alpha}}\)
A \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{h}{c}= \frac{3}{4}}\)
A więc \(\displaystyle{ R= \frac{5}{2 \cdot \frac{3}{4} }= \frac{10}{3}}\)
Wiadomo, że żeby obliczyć r musimy znać h. Na początek zajmijmy się ramieniem trapezu:
Wiemy ,że \(\displaystyle{ a+b+2c=16}\), czyli \(\displaystyle{ 4c=16 \iff c=4}\)
Następnie z Tw. Pitagorasa mamy: \(\displaystyle{ h^2+ \left( \frac{a+b}{2} \right)^2 =d^2 \iff h=3}\)
Z tego wynika, że \(\displaystyle{ r= \frac{h}{2}= \frac{3}{2}}\)
Natomiast do obliczenia R skorzystamy z Tw. sinusów(niestety tutaj przydał by się schematyczny rysunek, więc rozwiązanie będzie intuicyjne)
\(\displaystyle{ \frac{d}{\sin \alpha}=2R \iff R= \frac{d}{2 \sin \alpha}}\)
A \(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{h}{c}= \frac{3}{4}}\)
A więc \(\displaystyle{ R= \frac{5}{2 \cdot \frac{3}{4} }= \frac{10}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Okrąg wpisany w trapez
Powstaje trójkąt prostokątny gdzie:
krótsza przyprostokątna = h
dłuższa przyprostokątna jest odcinkiem ograniczonym przez wierzchołek dolnej podstawy i wysokością h=
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}}\)
przeciwprostokątna=d
krótsza przyprostokątna = h
dłuższa przyprostokątna jest odcinkiem ograniczonym przez wierzchołek dolnej podstawy i wysokością h=
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}}\)
przeciwprostokątna=d
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 wrz 2008, o 20:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 21 razy