[matura] Równoległobok ABCD. Oblicz dł. boków.
-
- Użytkownik
- Posty: 249
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: LBN
- Podziękował: 48 razy
[matura] Równoległobok ABCD. Oblicz dł. boków.
W równoległoboku \(\displaystyle{ ABCD}\) przekątna \(\displaystyle{ DB}\) ma długość \(\displaystyle{ 7}\). Wiedząc, że obwód równoległoboku wynosi \(\displaystyle{ 26}\), \(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=120 ^{O}}\), oblicz długości boków równoległoboku.
- arrgghh
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 9 maja 2008, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wysoka /k. Łańcuta
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 10 razy
[matura] Równoległobok ABCD. Oblicz dł. boków.
Niech a i b będą bokami tego równoległoboku.
\(\displaystyle{ 2a+2b=26 \\
a+b=13 \\
\sphericalangle ABC=120^{0} \Leftrightarrow \sphericalangle BCD=60^{0}}\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ 7^{2}=a^{2}+b^{2}-2cos60^{0}ab \\
a^{2}+b^{2}-ab=49 \\
(a+b)^{2}-3ab=49 \\
-3ab=49-13^{2} \\
ab=40 \\
\\
a+b=13 \Leftrightarrow a=13-b \\
(13-b)b=40 \\
13b-b^{2}=40 \\
b^{2}-13b+40=0 \\
\Delta=169-160=9 \\
\sqrt{\Delta}=3 \\
b_{1}=8 \\
b_{2}=5
\begin{cases}
a=8 \\
b=5\end{cases} \vee \ \begin{cases}a=5\\b=8\end{cases}}\)
Odp.: Długości boków tego równoległoboku to 8 i 5.
\(\displaystyle{ 2a+2b=26 \\
a+b=13 \\
\sphericalangle ABC=120^{0} \Leftrightarrow \sphericalangle BCD=60^{0}}\)
Z twierdzenia cosinusów:
\(\displaystyle{ 7^{2}=a^{2}+b^{2}-2cos60^{0}ab \\
a^{2}+b^{2}-ab=49 \\
(a+b)^{2}-3ab=49 \\
-3ab=49-13^{2} \\
ab=40 \\
\\
a+b=13 \Leftrightarrow a=13-b \\
(13-b)b=40 \\
13b-b^{2}=40 \\
b^{2}-13b+40=0 \\
\Delta=169-160=9 \\
\sqrt{\Delta}=3 \\
b_{1}=8 \\
b_{2}=5
\begin{cases}
a=8 \\
b=5\end{cases} \vee \ \begin{cases}a=5\\b=8\end{cases}}\)
Odp.: Długości boków tego równoległoboku to 8 i 5.