Proszę o pomoc w zadaniu
Drut długości 10 m należy podzielić na 2 części z jednej tworzymy kwadrat z drugiej prostokąt o stosunku bokow 2:1. Na jakie części trzeba rozciąć drut aby suma pól kwadratu i prostokąta była najmniejsza ??
Drut długości 10 m należy podzielić na 2 części
-
- Użytkownik
- Posty: 296
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 33 razy
Drut długości 10 m należy podzielić na 2 części
1)policz obwód kwadratu i prostokąta, ich suma ma Ci dać 10 (to wiadomo z treści zadania)
2)zapisz jakąś funkcję - powiedzmy f, która będzie opisywała sumę pól
3)w funkcji masz dwie zmienne - z (1) uzależnij jedną od drugiej i podstaw do funkcji
4)liczysz ekstremum globalne z pochodnych lub po prostu - będzie to funkcja kwadratowa, a więc ze wzoru na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli
2)zapisz jakąś funkcję - powiedzmy f, która będzie opisywała sumę pól
3)w funkcji masz dwie zmienne - z (1) uzależnij jedną od drugiej i podstaw do funkcji
4)liczysz ekstremum globalne z pochodnych lub po prostu - będzie to funkcja kwadratowa, a więc ze wzoru na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli
-
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 93 razy
Drut długości 10 m należy podzielić na 2 części
\(\displaystyle{ k + l = 10}\)
\(\displaystyle{ 2a + 2(2a) = l}\)
\(\displaystyle{ 2c = k}\)
\(\displaystyle{ f(x) = c^{2} +a^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = (\frac{k}{2})^{2} + (\frac{l}{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = (\frac{k}{2})^{2} + (\frac{10-k}{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{4k^{2} - 20k + 100}{6}}\)
parabola (ramiona skierowane w gore), o wierzchołku w x = 2.5
Odp : 2.5 i 7.5
\(\displaystyle{ 2a + 2(2a) = l}\)
\(\displaystyle{ 2c = k}\)
\(\displaystyle{ f(x) = c^{2} +a^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = (\frac{k}{2})^{2} + (\frac{l}{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = (\frac{k}{2})^{2} + (\frac{10-k}{6})^{2}}\)
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{4k^{2} - 20k + 100}{6}}\)
parabola (ramiona skierowane w gore), o wierzchołku w x = 2.5
Odp : 2.5 i 7.5