1) Podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci a i b (a>B). Z wierzcholka kata rozwartego trapezu poprowadzono wysokosc. Uzasadnij ze wysokosc ta dzieli dluzsza podstawe na odcinki o dlugosciach \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2}}\) i \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}}\)
2) Punkty A, B, C dziela okrag na trzy luki, ktorych sotsunek dlugosci wynosi 2 : 3 : 4. Oblicz miary katow trojkata, ktorego wierzcholkami sa punkty A, B, C.
Z gory dzieki.
Trapez i okrag.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Trapez i okrag.
1.
Zauważ, że \(\displaystyle{ b=a+2x}\) czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{b-a}{2}}\) to ten odcinek po lewej, po prawej (ten dłuższy) to:
\(\displaystyle{ a+x=a+\frac{b-a}{2}=\frac{a+b}{2}}\)
Dla sprawdzenia jak zsumujesz:
\(\displaystyle{ \frac{b-a}{2} +\frac{a+b}{2}=b}\)
2.
Spróbuj analogicznie do: 101784.htm
Kod: Zaznacz cały
http://odsiebie.com
Zauważ, że \(\displaystyle{ b=a+2x}\) czyli:
\(\displaystyle{ x= \frac{b-a}{2}}\) to ten odcinek po lewej, po prawej (ten dłuższy) to:
\(\displaystyle{ a+x=a+\frac{b-a}{2}=\frac{a+b}{2}}\)
Dla sprawdzenia jak zsumujesz:
\(\displaystyle{ \frac{b-a}{2} +\frac{a+b}{2}=b}\)
2.
Spróbuj analogicznie do: 101784.htm