Czworokąt wpisany w okrag, oblicz miary katów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kolega buahaha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tak gdzie buahaha
Podziękował: 48 razy

Czworokąt wpisany w okrag, oblicz miary katów

Post autor: kolega buahaha »

Wierzchołki czworokąta KLMN wpisanego w okrag o promieniu 12 podzieliły go na łuki KN, NM, ML, LK których długosci są w stosunku 1:5:3:9. Oblicz miary kątów wewnętrznych tego czworokata
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Czworokąt wpisany w okrag, oblicz miary katów

Post autor: Sherlock »

Kod: Zaznacz cały

http://odsiebie.com


\(\displaystyle{ 2 \pi \cdot r= x + 3x+5x+9x=18x}\)

\(\displaystyle{ \alpha = \frac{360^0 \cdot x}{2 \pi \cdot r}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{360^0 \cdot x}{18x} = 20^0}\)

\(\displaystyle{ \beta = \frac{360^0 \cdot 3x}{18x} = 60^0}\)

policz tak resztę kątów no a potem korzystaj z tego że masz 4 trójkąty równoramienne (kąty przy podstawach są równe)

PS nie wziąłem pod uwagę, że r=12 ale jak widzisz można kąty policzyć i bez tego
ODPOWIEDZ