pole trapezu rownoramiennego opisanego na okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole trapezu rownoramiennego opisanego na okregu

Post autor: wirus1910 »

Trapez rownoramienny o obwodzie 20cm jest opisany na okregu.Wiedza, ze przekatne trapezu maja dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{41}cm}\)oblicz pole tego trapezu.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2009, o 16:41 przez wirus1910, łącznie zmieniany 1 raz.
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole trapezu rownoramiennego opisanego na okregu

Post autor: wirus1910 »

bardzo prosze o pelne rozwiazanie
wirus1910
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 393
Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 167 razy

pole trapezu rownoramiennego opisanego na okregu

Post autor: wirus1910 »

nie wiem jak wyliczyc h jak to zrobic bardzo pillne!!!!!!!pomoze ktos??
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

pole trapezu rownoramiennego opisanego na okregu

Post autor: marcinn12 »

a-dolna podstawa
b-górna podstawa
x-długość boku ktore wyznaczają wysokości (dzielą dolną podstawę)
a+b=10
x+b=5

Z tw Pitagorasa:

\(\displaystyle{ h^{2}+(b+x)^{2}= (\sqrt{41})^{2}}\)
\(\displaystyle{ h^{2}+5^{2}=41}\)
\(\displaystyle{ h=4}\)
ODPOWIEDZ