Polozenie okregu wzgledem okregu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
uczen377
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 sty 2009, o 21:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Polozenie okregu wzgledem okregu

Post autor: uczen377 »

Okresl wzajemne polozenie okregow o rownaniach:
x^2+y^2-4x+4y-8=0
x^2+y^2-10x-4y+28=0

^2 - kwadrat
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Polozenie okregu wzgledem okregu

Post autor: anna_ »

A mógłbyś je najpierw sprowadzić do postaci:

\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
?
ODPOWIEDZ