Okresl olozenie prostej l wzgledem okregu o, gdy:
l: 4x-3y+2=0
o: (x+2)^2+(y-3)^2=1
Polozenie prostej wzgledem okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Polozenie prostej wzgledem okregu
Możesz sobie narysować taki okrąg i prostą, by ustalić ich położenie.
Równanie okręgu o środku S=(p,q):
\(\displaystyle{ (x-p)^2+(y-q)^2=r^2}\)
czyli środek okręgu leży w punkcie (-2,3), a promień okręgu ma długość 1.
Równanie okręgu o środku S=(p,q):
\(\displaystyle{ (x-p)^2+(y-q)^2=r^2}\)
czyli środek okręgu leży w punkcie (-2,3), a promień okręgu ma długość 1.