Dwunasktokąt foremny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kris1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Dwunasktokąt foremny

Post autor: kris1508 »

Oblicz miarę kąta wewnętrznego w dwunastokącie foremnym.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dwunasktokąt foremny

Post autor: Nakahed90 »

Skorzystaj z tego, że
\(\displaystyle{ \alpha=\pi-\frac{2\pi}{n}}\)
Awatar użytkownika
kris1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Dwunasktokąt foremny

Post autor: kris1508 »

Kompletnie nic ten wzór mi nie mówi Można prosić o jakieś naprowadzenie
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dwunasktokąt foremny

Post autor: Nakahed90 »

Jest to wzór kąt wewnętrzny dla n-kąta foremnego, w twoim przypadku wystarczy podstawić n=12 (\(\displaystyle{ \pi=180^{o}}\))
ODPOWIEDZ