Proszę o sprawdzenie kilku zadan

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
aleo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 11 razy

Proszę o sprawdzenie kilku zadan

Post autor: aleo »

Oblicz promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkącie równobocznym o obwodzie 12 cm.

a=1/3 z 12 cm = 3cm
r = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)a\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
r= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*3\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

czy to jest dobrze , jeśli wychodzi inny wynik proszę napisać jak to obliczyliście .

W którym wilokącie wypukłym przekątnych jest 4 więcej niż boków oblicz sumę miar kątów wewnętrznych w tym trójkącie
\(\displaystyle{ \frac{n-(n-3}{2}}\)=8n x 2
n(n-3)= 16 n
\(\displaystyle{ \frac{n}{2}}\)=8n x 2 -19n=0
n=0 lub n-19=0
n=19
suma kątów
19n-2n=17
17*180=3060

to chyba jest dobrze
ale jak wyliczyć tojeśli polecenie brzmi w którym wielokącie boków jest 3 razy mniej niż przekątnych , oblicz umę miar kątów .

jak to wyliczyć -proszę wyjaśnić jak to obliczyliście .

Pozdrawiam
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Proszę o sprawdzenie kilku zadan

Post autor: anna_ »

a=1/3 z 12 cm = 3cm
a=1/3 z 12 cm = 4cm
No i wzory masz jakieś dziwne

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Trójkąt_równoboczny
Zadanie 2 też jest źle

\(\displaystyle{ \frac {n(n-3)}{2}=4n\\
n(n-3)=8n\\
n^2-3n-8n=0\\
n^2-11n=0\\
n(n-11)=0\\
n=0}\)

lub
\(\displaystyle{ n-11=0\\
n=11}\)

\(\displaystyle{ 180^o(n-2)=180^o*(11-2)=180^o*9=1620^o}\)
aleo pisze: ale jak wyliczyć tojeśli polecenie brzmi w którym wielokącie boków jest 3 razy mniej niż przekątnych , oblicz umę miar kątów .

jak to wyliczyć -proszę wyjaśnić jak to obliczyliście .

Pozdrawiam
\(\displaystyle{ \frac {n(n-3)}{2}=3n}\)
Awatar użytkownika
aleo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 9 wrz 2008, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 11 razy

Proszę o sprawdzenie kilku zadan

Post autor: aleo »

czyli jak jest mniej razy to nic się nie zmienia liczymy tak samo ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Proszę o sprawdzenie kilku zadan

Post autor: anna_ »

boków jest 3 razy mniej niż przekątnych
czyli przekątnych jest 3 razy więcej niż boków:D
ODPOWIEDZ