Witm. Mam problem z tymi zadaniami:
1. Na okręgu o promieniu 8cm opisano kwadrat, trójkąt równoboczny i sześciokąt foremny. Jakie pola mają te wielokąty?
2. Przyprostokątne trójkąta prostokątnego mają długości 15cm i 20cm. Jaką długość ma promień okręgu opisanego na tym trójkącie?
3. Jaką długość ma średnica okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o wysokości h?
Zadania z okręgami;figury opisane
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Zadania z okręgami;figury opisane
Zad2
Po narysowaniu rysunku wszystko jasne.
Z tw pitagorasa liczymy przeciwprostokątna.
\(\displaystyle{ C^{2}=15^{2}+20^{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=625}\)
\(\displaystyle{ c=25}\)
Czyli średnica okregu jest równa \(\displaystyle{ d=25}\) to promień d=2r ==>\(\displaystyle{ r=12,5}\)
Zad3
promień okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h = \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ D=2R}\)
\(\displaystyle{ D=2*\frac{2}{3}h}\)
Zad1
https://matematyka.pl/100101.htm
Po narysowaniu rysunku wszystko jasne.
Z tw pitagorasa liczymy przeciwprostokątna.
\(\displaystyle{ C^{2}=15^{2}+20^{2}}\)
\(\displaystyle{ c^{2}=625}\)
\(\displaystyle{ c=25}\)
Czyli średnica okregu jest równa \(\displaystyle{ d=25}\) to promień d=2r ==>\(\displaystyle{ r=12,5}\)
Zad3
promień okręgu opisanego na trójkącie \(\displaystyle{ R= \frac{2}{3}h = \frac{a \sqrt{3} }{3}}\)
\(\displaystyle{ D=2R}\)
\(\displaystyle{ D=2*\frac{2}{3}h}\)
Zad1
https://matematyka.pl/100101.htm