oblicz długość promienia.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
panisiara
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 266
Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 101 razy
Pomógł: 17 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: panisiara »

Krzysiek odmierzył dwudziestocentymetrową cięciwę koła swojego roweru, a następnie zmierzył odległość środka tej cięciwy od brzegu koła i otrzymał wynik 2 cm. Jaka jest długość promienia koła roweru Krzyśka?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: anna_ »


\(\displaystyle{ |OB|=|OD|=|OA|=r\\
|OC|=||OD|-|CD|\\
|OC|=r-2\\}\)

Z Pitagorasa:
\(\displaystyle{ |OB|^2=|OC|^2+|CB|^2\\
r^2=(r-2)^2+10^2}\)
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: ania555 »

A skąd wiadomo , że CB =10??
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: marcinn12 »

Bo połowa tej cięciwy to 10. Zobacz ze w tresci zadania jest podane: "dwudziestocenymetrowa"
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: ania555 »

A no masz rację, sorcia i wielkie dzieki:)-- 6 lut 2009, o 20:15 --Do tego zadania jest jeszcze jeden podpunkt, wiesz może, jak zrobić?? :b)Podaj liczbę pełnyc obrotów, jakie wykonało koło w czasie, gdy Krzysiek przejecał 0,5km. Przyjmij, że pi = 3,14.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: Sherlock »

ania555 pisze:b)Podaj liczbę pełnyc obrotów, jakie wykonało koło w czasie, gdy Krzysiek przejecał 0,5km. Przyjmij, że pi = 3,14.
Mając promień koła oblicz jego obwód. Podziel długość przejechanego odcinka przez otrzymany obwód (pamiętaj by jednostki były te same), gdy wyjdzie ułamek dziesiętny (pewnie wyjdzie bo m.in. przyjmujemy \(\displaystyle{ \pi=3,14}\)) weź liczbę przed przecinkiem bo chodzi o liczbę pełnych obrotów
ania555
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 255
Rejestracja: 4 lut 2009, o 09:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 96 razy

oblicz długość promienia.

Post autor: ania555 »

Wielkie dzieki:)
ODPOWIEDZ