Witam.
Mam zadanka do zrobienia ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać.
Po mojemu jak liczę to nie wychodzi. Niby proste zadanka a sprawiają kłopot.
Może ktoś potrafi pomóc?
zadanie1
O ile centymetrów należy zmniejszyć średnicę kola o promieniu 8cm, aby obwód kola zmniejszył sie czterokrotnie?
odp: o 12cm
zadanie2
o ile centymetrów zwiększy sie obwód kola o średnicy 2 cm , gdy promień zwiększymy 6 razy?
odp:o ~31,4cm
okrąg i koło 2 proste zadania -gimnazjum
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
okrąg i koło 2 proste zadania -gimnazjum
zadanie 2
\(\displaystyle{ d=2cm \newline
r=\frac{1}{2}d=\frac{1}{2}\cdot 2=1cm\newline
L=2\pi r=2\pi 1=2\pi\newline
\newline
r=1\cdot 6=6\newline
L=2\pi 6=12\pi\newline}\)
zwiększy się o :
\(\displaystyle{ 12\pi - 2\pi=10\pi 10\cdot 3,14=31,4}\)
[ Dodano: 11 Stycznia 2009, 12:05 ]
zadanie 1
\(\displaystyle{ r=8cm\newline
d=2r=2\cdot 8=16cm\newline
L=2\pi r=2\pi 8=16\pi}\)
obwód ma się zmniejszyć czterokrotnie zatem ma wynosić :
\(\displaystyle{ 16\pi :4=4\pi\newline}\)
teraz policze ile powinna wynosić średnica by obwód był tyle równy ;
\(\displaystyle{ 2\pi r=4\pi /:\pi \newline
2r=4\newline
r=2\newline
d=4cm}\)
czyli jak widać należy średnicę zmniejszyć o :
\(\displaystyle{ 16cm-4cm=12cm}\)
\(\displaystyle{ d=2cm \newline
r=\frac{1}{2}d=\frac{1}{2}\cdot 2=1cm\newline
L=2\pi r=2\pi 1=2\pi\newline
\newline
r=1\cdot 6=6\newline
L=2\pi 6=12\pi\newline}\)
zwiększy się o :
\(\displaystyle{ 12\pi - 2\pi=10\pi 10\cdot 3,14=31,4}\)
[ Dodano: 11 Stycznia 2009, 12:05 ]
zadanie 1
\(\displaystyle{ r=8cm\newline
d=2r=2\cdot 8=16cm\newline
L=2\pi r=2\pi 8=16\pi}\)
obwód ma się zmniejszyć czterokrotnie zatem ma wynosić :
\(\displaystyle{ 16\pi :4=4\pi\newline}\)
teraz policze ile powinna wynosić średnica by obwód był tyle równy ;
\(\displaystyle{ 2\pi r=4\pi /:\pi \newline
2r=4\newline
r=2\newline
d=4cm}\)
czyli jak widać należy średnicę zmniejszyć o :
\(\displaystyle{ 16cm-4cm=12cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 3 razy
okrąg i koło 2 proste zadania -gimnazjum
piękne dzięki jeszcze tylko 1 zadanko i będzie super. W sumie to jak sie zobaczy rozwiązanie to potem aż wstyd przyznać, że tego nie zrobiłem:)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy