Zadanie z podobieństwa figur

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
johncena
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 17 gru 2008, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa
Podziękował: 1 raz

Zadanie z podobieństwa figur

Post autor: johncena »

Trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C'. Oblicz Stosunek obwodu trójkątu ABC do obwodu trójkąta A'B'C', wiedząc że:
a) AB 10 BC 8 CA 15 C'A' 9
b) AB 4,5 BC 5 i trzy czwarte CA 8 jedna trzeciaC'A' 2,7
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Zadanie z podobieństwa figur

Post autor: Swistak »

Jeżeli trójkąt ABC jest podobny do trójkąta A'B'C' w skali \(\displaystyle{ k}\), to każdy bok trójkąta ABC jest podobny do odpowiadającemu mu bokowi w trójącie A'B'C' w skali \(\displaystyle{ k}\).
a) \(\displaystyle{ \frac{l_{ABC}}{l_{A'B'C'}}=\frac{|CA|}{|C'A'|}=\frac{15}{9}=5:3}\)
b) O ile dobrze rozumiem Twój zapis, to \(\displaystyle{ \frac{3}{4} \cdot |CA|=8 \Rightarrow |CA|=\frac{32}{3}=\frac{320}{30} \ \frac{1}{3}|C'A'|=2,7 \Rightarrow |C'A'|=8,1=\frac{81}{10}=\frac{243}{30} \ \frac{l_{ABC}}{l_{A'B'C'}}=\frac{|CA|}{|C'A'|}=\frac{\frac{320}{30}}{\frac{243}{30}}=\frac{320}{243}}\)
ODPOWIEDZ