Pole i obwód trapezu równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
kris1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: kris1508 »

Oblicz pole i obwód trapezu równoramiennego o podstawach, których długości wynoszą 10 i 6, a długość przekątnej jest równa \(\displaystyle{ \sqrt{65}}\).

Edit: O kurde, ale wstyd, bardzo przepraszam. O czym innym myślałem, a zupełnie o czym innym pisałem.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2009, o 18:09 przez kris1508, łącznie zmieniany 3 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: anna_ »

równoległobok równoramienny?
Awatar użytkownika
kris1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: kris1508 »

Wie ktoś może jak należałoby rozwiązać to zadanie?
Ksl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 13 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: Ksl »

Dzielisz dolną podstawę na odcinek 6 i 2 odcinki po 2.
Powstaje ci trójkąt złożone z wysokości, przekątnej i części dłuższej podstawy która wynosi 6+2=8
Następnie już z twierdzenia pitagorasa.

\(\displaystyle{ 8^{2}+x^{2}=65

65-64=x^{2}

x=1

P=(a+b)*h/2

P=(6+10)*1/2

P=16/2

P=8}\)
Awatar użytkownika
kris1508
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 4 cze 2008, o 22:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: kris1508 »

A czy wiedziałby ktoś może jak obliczyć obwód tego trapezu? Z nim mam dość duży problem.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Pole i obwód trapezu równoramiennego

Post autor: tkrass »

masz wysokość i z tych samych boków robisz twierdzenie pitagorasa dla bocznego trójkąta...
ODPOWIEDZ