Wielokąt foremny
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Wielokąt foremny
skoro kąt zewnętrzny ma 20stopni to kąt wewnętrzny ma 180-20=160stopni
\(\displaystyle{ 180-\frac{360}{n}=160\newline
-\frac{360}{n}=160-180\newline
\frac{360}{n}=20\newline
20n=360\newline
n=18}\)
ma 18 boków
\(\displaystyle{ 180-\frac{360}{n}=160\newline
-\frac{360}{n}=160-180\newline
\frac{360}{n}=20\newline
20n=360\newline
n=18}\)
ma 18 boków