obwod i pole rownolegloboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
boreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 16 wrz 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

obwod i pole rownolegloboku

Post autor: boreas »

Krotsza przekatna rownolegloboku,dlugosci 10 cm jest wysokoscia rownolegloboku o kacie ostrym 45 stopni.Oblicz pole i obwod rownolegloboku
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

obwod i pole rownolegloboku

Post autor: Swistak »

Rysując ładny rysunek widać, że ta przekątna dzieli nam równoległobok na 2 trójkąty o kątach 90, 45, 45, więc nasz równoległobok ma 2 boki równe danej przekątnej (czyli 10 cm) i 2 boki, których długość po zastosowaniu tw. Pitagorasa (albo trójkątów charakterystycznych) wynosi \(\displaystyle{ 10\sqrt{2}}\). Obwód tego równoległoboku wynosi zatem \(\displaystyle{ 20(1+\sqrt{2})cm}\), a pole wynosi \(\displaystyle{ 10\cdot 10=100 cm^{2}}\)
ODPOWIEDZ