obwod rombu
-
- Użytkownik
- Posty: 393
- Rejestracja: 13 wrz 2008, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Podziękował: 167 razy
obwod rombu
Oblicz obwod rombu wiedzac, ze jego pole wynosi \(\displaystyle{ 24 cm^{2}}\), a krotsza przekatna ma dlugosc 6cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obwod rombu
e-krótsza przekątna rombu
f-dłuższa przekątna rombu
a-bok rombu
Obliczam \(\displaystyle{ f}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{e f}{2}\\
24= \frac{6f}{2}\\
24=3f\\
f=8cm}\)
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2}e)^2+ ( \frac{1}{2}f)^2\\
a^2=3^2+4^2\\
a^2=9+16\\
a^2=25\\
a=5cm}\)
Obliczam Ob
\(\displaystyle{ Ob=4a\\
Ob=4 5\\
Ob=20cm}\)
f-dłuższa przekątna rombu
a-bok rombu
Obliczam \(\displaystyle{ f}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{e f}{2}\\
24= \frac{6f}{2}\\
24=3f\\
f=8cm}\)
Obliczam \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ a^2=( \frac{1}{2}e)^2+ ( \frac{1}{2}f)^2\\
a^2=3^2+4^2\\
a^2=9+16\\
a^2=25\\
a=5cm}\)
Obliczam Ob
\(\displaystyle{ Ob=4a\\
Ob=4 5\\
Ob=20cm}\)