2 zadania z pola figur podobnych
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Teresin
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
2 zadania z pola figur podobnych
1. Prosta równoległa do podstawy AB trójkąta ABC, przecinająca ramiona AC i BC odpowiednio w punktach D i E, dzieli ten trójkąt na dwie figury o równych polach. Oblicz stosunek długości odcinków, na które ta prosta dzieli ramiona trójkątów.
2. Każdy z boków trójkąta o polu P podzielono na 3 części w stosunku 1:10:1. Oblicz pole sześciokąta, którego wierzchołkami są punkty podziału boków.
Z góry bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
2. Każdy z boków trójkąta o polu P podzielono na 3 części w stosunku 1:10:1. Oblicz pole sześciokąta, którego wierzchołkami są punkty podziału boków.
Z góry bardzo dziękuje wszystkim za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania z pola figur podobnych
Oba idą (zgodnie z tematem) z podobieństwa trójkątów i faktu, że pole figur podobnych zmienia się z kwadratem skali podobieństwa.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 zadania z pola figur podobnych
Jakoś ze skali podobieństwa tego 1 nie udało mi się rozwiązać.
Ale inna metodą wyszedł mi jakiś dziwny wynik:
\(\displaystyle{ \frac{|EB|}{|CE|} = \frac{ \sqrt{2}-1 }{1}}\)
Ale inna metodą wyszedł mi jakiś dziwny wynik:
\(\displaystyle{ \frac{|EB|}{|CE|} = \frac{ \sqrt{2}-1 }{1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania z pola figur podobnych
Pole ,,dużego" trójkąta : pole ,,małego" = 2.nmn pisze:Jakoś ze skali podobieństwa tego 1 nie udało mi się rozwiązać.
Ale inna metodą wyszedł mi jakiś dziwny wynik:
\(\displaystyle{ \frac{|EB|}{|CE|} = \frac{ \sqrt{2}-1 }{1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
2 zadania z pola figur podobnych
Skoro cały trójkąt ma pole P to po podzieleniu go na dwie figury o równych polach każda z nich ma pole 0,5P.nmn pisze:A jakaś podpowiedź to tej skali? Jak ją policzyłeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
2 zadania z pola figur podobnych
No tak. Zawsze najciemniej jest pod latarnią.piasek101 pisze:Skoro cały trójkąt ma pole P to po podzieleniu go na dwie figury o równych polach każda z nich ma pole 0,5P.nmn pisze:A jakaś podpowiedź to tej skali? Jak ją policzyłeś?