Skonstuuj trojkat rownoramienny o polu dwukrotnie wiekszym niz pole danego trojkata rownoramiennego do nieg podobnego.
Ma ktos pomysl na rozwiazanie ww. zadania? Prosze o uzasadnienie.
Konstrukcha trojkata podobnego
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Konstrukcha trojkata podobnego
k-skala podobieństwa
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ \frac{P _{1} }{P _{2} } =2=k^2\\
k^2=2\\
k= \sqrt{2}}\)
a-podstawa trójkąta
b-ramię
Musisz zbudować trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) i ramionach \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\)
(\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) -przekątna kwadratu o boku a
\(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\) -przekątna kwadratu o boku b)
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
\(\displaystyle{ \frac{P _{1} }{P _{2} } =2=k^2\\
k^2=2\\
k= \sqrt{2}}\)
a-podstawa trójkąta
b-ramię
Musisz zbudować trójkąt równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) i ramionach \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\)
(\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\) -przekątna kwadratu o boku a
\(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\) -przekątna kwadratu o boku b)