Zadanie z niewiadomą

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
L6U6C6YFER
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 gru 2008, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

Zadanie z niewiadomą

Post autor: L6U6C6YFER »

Witam. Chciałbym prosic o rozwiazanie i wytłumaczenie mi pewnego zadania... A oto ono:

zdjecie:

dzieki wielkie za wstawienie. Rys widzimy ponizej

To prowizorka studni. Zostały wrzucone dwa patyki. Znamy długosc a, b, c . I tu pojawia sie pytanie. Jak obliczyc x czyli dno studni:/ Prosze o pomoc. Dziekuje z góry
Ostatnio zmieniony 10 gru 2008, o 22:35 przez L6U6C6YFER, łącznie zmieniany 2 razy.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Zadanie z niewiadomą

Post autor: anna_ »



[ Dodano: 10 Grudnia 2008, 22:35 ]
No to mam pytanie.
c to ten prostopadły do dna, a b to ten ukośny (ten krótszy od a?)
L6U6C6YFER
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 10 gru 2008, o 20:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszow

Zadanie z niewiadomą

Post autor: L6U6C6YFER »

ZAL! troszke zwaliłem rysowanie... Tak c jest prostopadłe "b" jest krótsze od "a" Sorry za problemy
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Zadanie z niewiadomą

Post autor: piasek101 »

Tu kiedyś oglądałem podobne patyki :

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=39734
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Zadanie z niewiadomą

Post autor: anna_ »

florek177 pisze:widziałem.
Podobne jest zadanie związane z podwojeniem sześcianu - zadanie "delijskie": \(\displaystyle{ x^{3} = a^{3} 2 \,\,\}\) , czyli \(\displaystyle{ x = a \sqrt[3]{2} \,\}\).

Platon rozwiązał to przy pomocy "krzyżaka" - dwie tyczki, ale ustawione pod kątem prostym..

dłuższy odcinek ma długość - licząc od podstawy studni - ( x + 2a ), krótszy - ( y + a)
Bok sześcianu o objętości 2 razy większej od danego sprowadza się do wyznaczenia podwójnej średniej proporcjonalnej.

ale jak zastosować to do tego zadanie - na razie nie wiem.

Jeżeli przyjąć szerokość studni ( x + y ) to wyszedł mi układ równań:

\(\displaystyle{ ( x + y )^{2} = y^{2} \, (x + y )^{2} = 4 \, y^2}\)

\(\displaystyle{ ( x + y )^{2} = x^{2} \, (x + y )^{2} = 9 \, x^2}\)


Ps. moje x, y nie ma nic wspólnego z x, y u Platona
ODPOWIEDZ