konstrukcja odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
konstrukcja odcinka
Skonstruuj odcineg o długości \(\displaystyle{ x = \frac{a \sqrt{ a^{2}+ 2b^{2} } }{b}}\) mając dane odcinki o długościach a,b > 0
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
konstrukcja odcinka
1. Kwadrat o boku równym odcinkowi \(\displaystyle{ b}\) (jego przekątna będzie równa \(\displaystyle{ b \sqrt{2})}\)
2. Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\) (przeciwprostokątna będzie równa \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\)
3. dowolny kąt ostry
\(\displaystyle{ \frac{x}{a} = \frac{ \sqrt{a^2+2b^2} }{b}}\)
Na dolnym ramieniu kąta odkladasz podcinek \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ a}\), na górnym odcinek
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\)
Przez końce odcinków \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\) prowadzisz prostą, a następnie prostą równoległa do tej prostej, ale przechodzącą przez koniec odcinka \(\displaystyle{ a}\)
Na górnym ramieniu kata pojawił się odcinek \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{a \sqrt{ a^{2}+ 2b^{2} } }{b}}\)
2. Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b \sqrt{2}}\) (przeciwprostokątna będzie równa \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\)
3. dowolny kąt ostry
\(\displaystyle{ \frac{x}{a} = \frac{ \sqrt{a^2+2b^2} }{b}}\)
Na dolnym ramieniu kąta odkladasz podcinek \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ a}\), na górnym odcinek
\(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\)
Przez końce odcinków \(\displaystyle{ b}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{a^2+2b^2}}\) prowadzisz prostą, a następnie prostą równoległa do tej prostej, ale przechodzącą przez koniec odcinka \(\displaystyle{ a}\)
Na górnym ramieniu kata pojawił się odcinek \(\displaystyle{ x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{a \sqrt{ a^{2}+ 2b^{2} } }{b}}\)
Ostatnio zmieniony 7 gru 2008, o 00:41 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy