Konstrukcja odcinka. Twierdzenie Talesa.

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Konstrukcja odcinka. Twierdzenie Talesa.

Post autor: ashlee »

1.Majac dany odcinek a skonstruuj odbinek o podanej długości.

a)\(\displaystyle{ \frac{a\sqrt{3} }{3}}\)

b)\(\displaystyle{ \frac{a}{3-\sqrt{5} }}\)

2.Stosunek dwóch odcinków jest równy \(\displaystyle{ \frac{5}{4}}\).Oblicz długośc tych odcinków wiedząc ze jeden z nich jest o 2cm krótszy od drugiego.

Po co tyle wykrzykników...
Justka.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2008, o 12:06 przez ashlee, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Konstrukcja odcinka. Twierdzenie Talesa.

Post autor: wb »

1. Zbuduj kwadrat o boku a. Jego przekatna będzie miała długość \(\displaystyle{ a\sqrt2}\).

2. Zbuduj trójkąt prostokątny o przyprostokątnych \(\displaystyle{ a \ \ \ , \ \ \ a\sqrt2}\).
Jego przeciwprostokątna będzie miała długość \(\displaystyle{ a\sqrt3}\).

3. Otrzymany w 2. odcinek podziel na 3 równe części - jedna z nich to szukany odcinek.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Konstrukcja odcinka. Twierdzenie Talesa.

Post autor: ashlee »

a dalej?
ODPOWIEDZ