narysuj dowolny odcinek m. za pomoca cyrkla i linijki wykonaj nastepujace konstrukcje:
a) zbuduj kwadrat ABCD, ktorego bok ma dlugosc rowna dlugosci odcinka m
b) zbuduj kwadrat KLMN, ktorego pole jest rowne podwojonemu polu kwadratu ABCD
prosze o dokladny opis tych konstrukcji.
konstrukcja dwoch kwadratow na podstawie odcinka
- Elvis
- Użytkownik
- Posty: 765
- Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 89 razy
konstrukcja dwoch kwadratow na podstawie odcinka
Masz odcinek AB o długość m. Rysujesz proste prostopadłe do AB przechodzące przez A i B. Wyznaczasz na tych prostych odcinki AD i BC o długości m (C i D po tej samej stronie prostej AB). ABCD to kwadrat z punktu a)
Jeśli przyjmiesz K=A i L=C i postąpisz tak jak poprzednio, otrzymasz kwadrat o polu dwa razy większym.
Jeśli przyjmiesz K=A i L=C i postąpisz tak jak poprzednio, otrzymasz kwadrat o polu dwa razy większym.
-
- Użytkownik
- Posty: 893
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mysłaków
- Podziękował: 190 razy
- Pomógł: 4 razy
konstrukcja dwoch kwadratow na podstawie odcinka
a) malujemy dwie proste prostopadłe , odkładamy dany odcinek m i konstrujemy kwadrat
b) szukanym bokiem kwadratu KLMN jest przekątana kwadratu ABCD
b) szukanym bokiem kwadratu KLMN jest przekątana kwadratu ABCD