obwód trójkąta

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

obwód trójkąta

Post autor: nogiln »

Dany jest kąt ostry o wierzchołku A, w który wpisano okrąg. Punktami styczności okręgu z ramionami kąta są punkty M i N. Przez dowolny punkt K (różny od M i N) należący do tego okręgu poprowadzono styczną, która przecina ramiona kąta w punktach B i C. Oblicz obwód trójkąta ABC, jeżeli AM=8 cm, BC=6 cm.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

obwód trójkąta

Post autor: Kartezjusz »

Zauważ,że |AM|=|AN|
|KC|=|CN|=x
|KB|= |BM|=y
O=(8-x)+(8-y)+x+y=16
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

obwód trójkąta

Post autor: Elvis »

Zakładasz, że BC leży po wewnętrznej stronie kąta.
Jeśli jest po zewnętrznej, wtedy obwód wynosi 8+8+6+6 = 28.
nogiln
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 893
Rejestracja: 17 mar 2008, o 17:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mysłaków
Podziękował: 190 razy
Pomógł: 4 razy

obwód trójkąta

Post autor: nogiln »

Elvis, a skąd wiesz, że punkt styczności połowi bok BC?
ODPOWIEDZ